Noc Muzeów - 14.05.2022 - "TEMU, KTÓRY PRZYJDZIE - czyli NOC z dedykacją "

Zapraszamy na NOC MUZEUM w Muzeum Więzienia Pawiak

14 maja od godz. 19.00

"TEMU, KTÓRY PRZYJDZIE - czyli NOC z dedykacją " w 100 rocznicę urodzin Tadeusza Gajcego.

2022 jest rokiem Tadeusza Gajcego, poety z pokolenia Kolumbów, który obok Krzysztofa Kamila Baczyńskim utworami dokumentuje okres II wojny światowej wyraziście i bardzo emocjonalnie.
Podczas NOCY MUZEÓW przypomnimy postać Tadeusza Gajcego. Chcemy  wzbudzić zainteresowania niezwykłym talentem i wrażliwością tego trochę zapomnianego poety.

Miejsce realizacji muzycznego przedstawienia nie jest przypadkowe. Poprzez działania konspiracyjne, Pawiak jest związany z  Tadeuszem Gajcym. Gajcy  oraz jego koledzy Zdzisław Stroiński i Wacław Bojarski - trzej poeci redagujący pismo „Szuka i Naród”  mają wspólną pawiacką i bardzo dramatyczną historię. Opowie o niej Kustosz Muzeum.
Wydarzenia artystyczne oraz animacyjno - edukacyjne akcji - Noc Muzeów są bardzo skutecznym narzędziem promocji zabytków i muzeów. Jest to, współczesny sposób na ożywienie i uatrakcyjnienie obiektu dla zwiedzających, którzy często specjalnie przyjeżdżają do Warszawy na święto polskich muzeów.

W programie:
1. wstęp historyka - o Tadeuszu Gajcym oraz jego związkach z Pawiakiem,
2. inscenizacja słowno- muzyczna - wykonana przez  aktorów i muzyków  pt. „TEMU KTÓRY PRZYJDZIE – czyli Noc z dedykacją”
3.działania rekonstruktorów,
4.  indywidualne zwiedzanie  Muzeum Więzienia Pawiak.

Pobierz informację.
Pobierz plakat

Działania artystyczne będą się odbywały w pełnych godzinach. Zapraszamy.

Fot. Joanna Borowska

Program realizowany dzięki współfinansowaniu Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego. Współorganizator Muzeum Niepodległości w Warszawie oddziała Muzeum Więzienia Pawiak.

Autor i organizator projektu Fundacja ART.
Maria Reif
Fundacja ART. 607 139 310 fundacjaart.reif@gmail.com