„Gadające pomniki Warszawy” - questing varsavianistyczny - klasy IV- VI

„Gadające pomniki Warszawy” - questing varsavianistyczny dla klas IV- VI szkół podstawowych.

„Gadające pomniki Warszawy” to program varsavianistyczny związany z historią, literaturą i tradycją oraz z bohaterami narodowymi, których pomniki znajdują się na trakcie spacerowym Krakowskiego Przedmieścia i Starówki. Wybraliśmy uczniom obiekty ważne dla dziedzictwa naszego miasta i Ojczyzny. Są to także punkty najchętniej odwiedzane przez gości z Polski czy z zagranicy. Znajomość pomników i innych obiektów znajdujących się na Trakcie Królewskim powinna być naszym obowiązkiem.

Nasz cel - poznaj niezwykłe zdarzenia z historii Warszawy związane z postaciami „pomnikowymi”. Zajęcia odbywać się będą w ramach lekcji.
Wiedza o bohaterach upamiętnionych w tak znaczący sposób w centralnym miejscu Warszawy ugruntowuje pozytywny wizerunek Polaków jako narodu dbającego o swoje korzenie i przekazującego te wiedzę dalszym pokoleniom, aby i one mogły być dumne z naszych przodków.
Program przygotujemy w formie spacerów i questingu będzie miał charakter varsavianistyczny, patriotyczny, historyczny i symboliczny. Działania połączymy z akcjami artystycznymi.
Niestety zauważamy, że pomniki tak ważne dla podtrzymywania świadomości narodowej, umierają, z powodu braku wiedzy na ich temat młodego pokolenia warszawiaków.
Poprzez ten projekt, chcemy opowiedzieć historie połączone nie tylko z bohaterami przedstawionymi na wybranych przez nas pomnikach ale również z miejscem, na którym stoją i jego historią / co oczywiście ma ogromne znaczenie /. Jak interesujące i burzliwe były losy stolicy w różnych wiekach naszych dziejów, widać między innymi właśnie dzięki pomnikom, których większość stoi w ścisłym centrum miasta.
Potrzeba dokształcania dzieci, zwłaszcza z historii Warszawy i jej sztuki oraz z tożsamości miejsca, w którym żyją i mieszkają, ma ogromne znaczenie dla przyszłości naszego miasta.
Młode pokolenie mieszkańców Warszawy potrzebuje wiedzy, świadomości i refleksji nad wielkim dziedzictwem kulturowym i narodowym obiektów z pozoru nudnych – bo cóż, pomniki nie mówią ale w naszym programie - właśnie przemówią. A będą to robić tak, aby włączyć młodsze pokolenia w dzieło rozbudzania ciekawości i poczucia dumy z „Miasta Niezłomnego”.

Program realizowany przy współfinansowaniu Miasta Stołecznego Warszawy Biuro Edukacji
WSTĘP WOLNY!!!

Pobierz informację!

Terminy ze szkołami ustalamy po otrzymaniu od Państwa zgłoszenia na adres mailowy:
fundacjaart.reif@gmail.com

Maria Reif
Fundacja ART.

Zapraszamy do zapoznania się z innymi programami www.fundacjaartfreeart.pl

.:: 193640 odwiedzin na stronie ::.