95 rocznica urodzin Krzysztofa Kamila Baczyńskiego

Szanowni Państwo,

Serdecznie zapraszamy na program literacko-muzyczny dla uczczenia 95 rocznicy urodzin Krzysztofa Kamila Baczyńskiego 22 stycznia o godz. 12.00 do Muzeum Więzienia Pawiak przy ul Dzielnej 24/26 w Warszawie.

Fragment wstępu do tomiku wierszy K.K. Baczyńskiego pt. „Nie ma zapomnienia”, wybór dr Tadeusz Skoczek – Dyrektor Muzeum Niepodległości:

„W XXI wieku wypada na nowo przypomnieć twórczość tego wybitnego poety, przedwcześnie zmarłego, kontynuatora najpiękniejszych tradycji literatury polskiej. Twórcy głębi myśli, filozofa wartości, aksjologa etyki i estetyki. Trzeba i należy przypomnieć, choćby z okazji przypadającej w 2016 roku 95 rocznicy urodzin”.

Z tej okazji, pod Patronatem Muzeum Niepodległości w Warszawie powstaje  projekt  NIE MA ZAPOMNIENIA składający się z czterech widowisk  literacko- muzycznych skierowanych do mieszkańców stolicy a w  szczególności do młodzieży. Każdej z części towarzyszyć będzie  tomik wierszy oraz działania artystyczne. Pragniemy „zarazić” młodzież tym spojrzeniem na świat oczami poety pokolenia utraconego …

„Których nam nikt nie wynagrodzi
i których nic nam nie zastąpi,
lata wy straszne, lata wąskie
jak dłonie śmierci w dniu narodzin”

Poprzez ten projekt chcemy podkreślić, że NIE DO ZAPOMNIENIA jest pokolenie bohaterów Powstania Warszawskiego najwybitniejszych twórców kultury czasu wojny:

„Więc odeszli. Śpiewał obcy czas.
Więc odeszli przez powietrza białe strugi
z tym uśmiechem który dobrze znasz”.

stąd  mottem naszego projektu jest fragment wiersza K. K. Baczyńskiego „ Cień z obozu”, bo chcemy apelować,

„Bo nie ma rozerwania, choć rozerwane słowa,
bo nie ma zapomnienia, choć życie nas zapomni”

Poezja Krzysztofa Kamila Baczyńskiego zasługuje na pamięć ten następca Juliusza Słowackiego i Cypriana Kamila Norwida ostatni romantyczny poeta naszej Ojczyzny jest symbolem – jak  DRZEWO PAMIĘCI PAWIAKA sam pisał …

„Byłeś jak wielkie, stare drzewo NARODZIE MÓJ”

Dlatego serdecznie zapraszamy Państwa,aby przypomnieć postać Krzysztofa Kamila Baczyńskiego właśnie w dniu jego urodzin 22 stycznia o godz. 12.00 w Muzeum Więzienia Pawiak przy ul. Dzielnej 24/26 w Warszawie. Będzie to promocja tomiku wierszy „Nie ma zapomnienia” oraz  urodzinowe widowisko literacko- muzyczne .

Zapraszenie (pdf)

Więcej szczegółów na stronie Muzeum Niepodległości w Warszawie: