2015 - Rokiem ŚWIATŁA

Mamy w Warszawie SKARB – Gazownię Warszawską - zabytkowy kompleks z XIX wieku zachowany idealnie dzięki pieczołowitej konserwacji i dbałości gospodarzy tego obiektu. Miejsce rzadko uczęszczane, bo zamknięte dla publiczności z uwagi na szczególny dozór obiektu, który jest siedzibą główną PGNiG.

Muzeum Gazownictwa, które jest spadkobiercą mienia i pozostałości po wielkiej Warszawskiej Gazowni prowadzi działalność okazjonalnie: Noc Muzeów, Europejskie Dni Dziedzictwa czy Święto Gazownictwa czyli popularna Barbórka, zdarzają się także grupy  zorganizowane - ale rzadko. A szkoda, bo Muzeum to, jest unikatowe na skalę Europy. Zachowane obiekty: budynki, wieże, magazyny, maszyny, sprzęt, odrestaurowane wnętrza to najlepsze miejsce aby w Roku ŚWIATŁA odbyły się tam zajęcia edukacyjne, które rozbudzają zainteresowania naukowe młodych warszawiaków.

Zajęcia adresujemy do uczniów  klas IV- VI warszawskich szkół podstawowych, zgodnie z zasadą „czym skorupka za młodu nasiąknie…”. Wierzymy w to, że im wcześniej zainteresujemy dzieci nauką tym lepsze osiągnięcia edukacyjne zdobędziemy.

Rok ŚWIATŁA daje ogromne możliwości poszerzania wiedzy z różnych dziedzinach nauki ale nie tylko. W czasach, kiedy ropa naftowa i gaz są najważniejszym źródłami energii wykorzystywanej w każdej gałęzi przemysłu, nasza rodzima nauka zapomina o polskich pionierach tego przemysłu. Zaprezentujemy uczniom film edukacyjny o sposobach wydobywczych od XIX do XXI wieku. Pokażemy unikatowe Muzeum, nauczymy / zwiedzanie, prelekcja, pokaz obiektów, konkursy wiedzy /.

Program „2015- Rokiem ŚWIATŁA” będzie promował wiedzę o Warszawskiej Gazowni, która była jednym z najnowocześniejszych zakładów stolicy i aż do lat 70 tych XX wieku była przykładem polskiej myśli naukowej i jej największych osiągnięć.

Wstęp WOLNY!!!

Program realizowany przy współfinansowaniu  Miasta Stołecznego Warszawy
Partnerem projektu jest Muzeum Gazownictwa w Warszawie.

Terminy ze szkołami ustalamy po otrzymaniu od Państwa zgłoszenia na adres mailowy fundacjaart.reif@gmail.com