WOLSKIE ROGATKI - cykl plenerowych impresji muzycznych o kulturze Woli.

Inspiracją do projektu jest ogromne zainteresowanie, a nawet moda na  aktywność kulturalną, która w lekkiej formie przybliży mieszkańcom lokalne historie  mało znane a ważne.
Słynne wolskie Rogatki zaprojektowane przez Jakuba Kubickiego, to dopiero było miejsce! Kierunek zachód, więc każdy, kto chciał zwiedzać lub kształcić się w Europie, musiał tędy przejechać. Takie miejsce to tygiel informacji i skarbnica wielu historii oraz kultur. Rogatki, to przecież ostatnia zmiana koni, ostatnie posiłki w karczmie, pożegnania i powitania…Tu tańczono, śpiewano, biesiadowano, załatwiano ostanie interesy, wysyłano ostanie przesyłki.

Chcemy odtworzyć  klimat naszym zdaniem bardzo kulturotwórczy i ciekawy. Stąd pomysł na realizację projektu „Wolskie Rogatki ”, który będzie się składał z trzech impresji.

Serdecznie zapraszamy:

- 15 czerwca o 16.00 na taras przy Bibliotece Publicznej Dzielnicy Wola m. st. Warszawy Al. Solidarności 90 - koncert kapeli wraz z pokazem tańców: sztajerków, polek, walczyków oraz tang czyli wszystko o zabawach w okresie fabrycznej Woli  początku dwudziestego wieku.

- 3 sierpnia o 16.00 w Parku Sowińskiego przy ul. Elekcyjnej 17 - przypomnimy okres Wielkiej Emigracji. Pokażemy spektakl muzyczny „Kochajmy się Księga ostatnia” złożony z fragmentów epopei narodowej oraz tańców polskich.

- UWAGA! 7 września o 20.15 !!! przy Kościele Św. Boromeusza na ul. Chłodnej - zaprezentujemy koncert  Walcząca Wola – poświęcony bohaterom Woli

Wstęp bezpłatny!

Serdecznie zapraszamy do wspólnej zabawy wszystkich zainteresowanych bogatą kulturą Woli.

Maria Reif
Fundacja ART.

PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ MIASTO STOŁECZNE WARSZAWĘ.

Kontakt: Maria Reif
607 139 310, fundacjaart.reif@gmail.com.pl