Projekty

Porwanie Europy 2011

Porwanie Europy 2011  - to projekt obejmujący: wykłady i interaktywne spotkania połączone z prezentacjami multimedialnymi, adresowanymi do mieszkańców Dzielnicy Włochy m. st. Warszawy w celu większej aktywizacji i integracji kulturalno - społecznej.

Program będzie służył podniesieniu wiedzy o: kulturze, literaturze, działaniach społecznych oraz o polskich celach i zadaniach związanych z naszym udziałem w Unii Europejskiej ze szczególnym zwróceniem uwagi na okres Prezydencji.

1 lipca 2011 przejmujemy Prezydencję w Radzie Unii Europejskiej!

Co wiemy o UE?
Jakie są  różnice pomiędzy: Radą UE, Radą Europejską a Radą Europy?
Jakie zadania spoczywają na członkach UE?
Po co ta Unia?
Czy warto w niej być?
Czego wymagać od europosłów?
Jakie są korzenie naszej europejskości?

Na wiele pytań odpowiedzą nasi specjaliści zaproszeni do przeprowadzenia rocznego cyklu wykładów. Zapraszamy na wykłady!

PROGRAM:

Wykłady odbędą się  w Czytelni Naukowej przy ul. Chrościckiego 2 – o godz.17.30

Uwaga! 18 marca spotykamy się w Wypożyczalni nr 28 przy ul. 1 sierpnia 36 a., godz. 17.30

- 11.03.2011 - Trójpodział władzy w tradycji i kulturze: rola Sejmu, Senatu, Rządu -  uprawnienia obywateli: inicjatywa ustawodawcza, petycje. Gościem spotkania będzie Grażyna Rafałowicz.

- 18.03.2011 - Polskie literackie Nagrody Nobla ich rola i wydźwięk. Gościem spotkania będzie dr Katarzyna Buczek. Wykład odbędzie się w Wypożyczalni nr 28 przy  ul. 1-sierpnia 36 a

- 08.04.2011 - Polskie korzenie demokracji na tle europejskiej kultury. Gościem spotkania będzie Andrzej Żor.

- 13.05.2011 - Porwanie Europy - z mitologią przez sztukę naszego kontynentu. Gościem spotkania będzie Daniel Artymowski.

- 10.06. 2011 - Rola i zadania Rady UE: różnice między Radą UE, Radą Europejską a Radą Europy. Gościem spotkania będzie Grażyna Rafałowicz.

- 09.09.2011 - Obywatelka Europy - Maria Skłodowska - Curie, wspomnienia córki. Gościem spotkania będzie Małgorzata Sobieszczak- Marciniak.

- 14.10.2011 - Trzy filary kultury europejskiej - Włochy, Francja, Niemcy… Gościem spotkania będzie Daniel Artymowski.

- 18.11.2011 - Polska - mini Europa kształtowanie się państwa od XVI do XVII w. Gościem spotkania będzie Katarzyna Buczek.

- 09.12.2011 - Sarmacki Horacy - Kazimierz Sarbiewski- „poetycki noblista”. Gościem spotkania będzie Daniel Artymowski.

Chcemy:  wzbudzić ciekawość i zainteresowanie tematyką europejską w wymiarze: kultury, edukacji, historii literatury i sztuki, tradycji i zwyczaju jak i społecznej, naukowej oraz polityczno-gospodarczej.
Społeczny stopień poparcia dla naszego członkostwa w Unii Europejskiej z 55 % w 2004 roku wzrósł w 2008 do 84 % ale nadal niski jest stopień świadomości połączeń kulturowo- społecznych pomiędzy Polską a UE. Naszym zdaniem, aby wzmocnić i poszerzyć wiedzę na temat roli Polski w kulturze Europy trzeba bezpośredniego kontaktu fachowców z obywatelami. Trzeba kształtować zapotrzebowanie i  wymagać dostarczenia jak najszerszej wiedzy o naszych zadaniach i roli,  prawach i obowiązkach oraz o bardzo szerokich możliwościach wpływania na decyzje i działania, które pozornie daleko w Brukseli podejmują za nas politycy. Niechęć społeczna przy ostatnich wyborach do Euro parlamentu pokazała nasze braki w sferze kształcenia świadomości Polaków. Trzeba to zmienić!

Maria Reif
Fundacja ART.