LATO W MIEŚCIE 2010 – Królewskie Spacery

LATO W MIEŚCIE – DLA DZIECI SZKÓŁ PODSTAWOWYCH

Królewskie spacery (w stronę Europy)  to cykl  plenerowych działań kulturalnych i edukacyjnych związanych z historią  Polski od dynastii Jagiellonów aż do cara Aleksandra I. Pokażemy powiązania polskiego dworu z Europą od XVI do XIX wieku.  Działania będą się odbywać w Arkadach Kubickiego i Ogrodach Zamku Królewskiego.

Celem nadrzędnym działań jest poszerzanie wiedzy o historii polskiego dworu królewskiego i jego powiązań z kulturą dynastii panujących od XVI do XIX wieku w Europie.
Spotkania z wielokulturowością dworu polskiego i jego władców są zwróceniem uwagi na dziedzictwo naszego kraju. Poprzez wspólną zabawę z dziećmi będziemy rozwijać
i poszerzać ich wiedzę w tej dziedzinie. Modułowy i różnorodny układ działań da możliwość zainteresowania dzieci takimi tematami jak:

1. Architekci króla –  jak budowano Zamek Królewski w Warszawie od XVI do XIX w

2. Kuchnia króla – czyli od włoszczyzny do suszonej śliwki – warsztaty rysunku

3. Sztuka rycerska przez wieki  (wykładowca - moderator – rycerz, giermek)

4. Z muzyką i tańcem na europejskie dwory (historia muzyki dworskiej mody i style – gawęda, taniec dawny) - koncert połączony z warsztatami tańców dawnych

5. Wycieczka w głąb Arkad (grupy poprowadzą przewodnicy Zamku Królewskiego)

Działania prowadzić będziemy raz w tygodniu w środy od czerwca do sierpnia w przestrzeniach otwartych Arkad Kubickiego i Ogrodach Królewskich (w przypadku niesprzyjającej pogody działania będą się odbywać we wnętrzach Arkad).

Projekt prowadzić będziemy następujących terminach 07.07, 14.07, 21.07, 28.07, 04.08, 11.08, 18.08. 2010 roku. Program rozpoczynać będziemy o 10.00 i kończyć ok. godz. 14.00.

Galeria zdjęć z 2009 roku. Zapraszamy!

Program Królewskie spacery obejmie wszystkie zorganizowane w ramach akcji Lato  w Mieście grupy dzieci odpoczywające w stolicy. Harmonogram ustalimy z poszczególnymi Dzielnicami Miasta Stołecznego Warszawy. Podczas siedmiu spotkań z akcji może skorzystać ok. 3 000 dzieci. Jednorazowo w programie może wziąć udział ok 400 dzieci, które podzielimy na pięć podgrup zajęciowych, tak aby każde dziecko mogło skorzystać ze wszystkich proponowanych działań. W organizacji logistyki każdego dnia będą nas wspomagać koordynatorzy.

Cykliczność oraz różnorodność propozycji artystycznych będzie zachęcała dzieci do aktywnego, wakacyjnego odpoczynku właśnie w otoczeniu  Zamku Królewskiego - Pomnika Historii.

Serdecznie zapraszamy
Maria Reif